За дупките и хората: проблемът е системен, убедените са експертите

Препятствия за преодоляване. За сигурността и състоянието на пътищата у нас – коментар на Йонко Иванов, председател на Съюза по авто-мото подготовка и Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

Премиерът Борисов поиска вчера незабавни ремонти и обезопасяване на опасните участъци.

Йонко Иванов е съгласен, че дупките по пътищата се показаха под снега. Единственото радостно е, по думите му, че поне се мият гумите на товарните камиони. Иначе Иванов смята, че премиерът говори за тези проблеми, за да напомни отговорностите на министрите, не желаещи да контактуват с хората, които могат и знаят как да се разреши този проблем. Това водело до неразбориите. Сега вече, както сам днес казал, министър Радев щял да работи за синхрона между институциите. Иванов напомни, че на вътрешния министър и на службите, които той ръководи, е вменено по закон те да констатират и издават предписания за всичките съществуващи опасности по пътя, както и да налагат санкции, ако те не бъдат изпълнени.

Богдан Милчев се определи не като оптимист, а реалист. Той вижда в изявлението на премиера признанието, че институциите не си вършат работата. Според него “медиите диктуват политиката в сферата на пътната безопасност”. Реакцията на държавното ръководство идва след като дупките са показани от тях. Отговорността за безопасността по пътищата не е на премиера. Тя трябва да се носи от един орган – държавно-обществена констативна комисия, която всяка година да издава доклади за пътната безопасност, където да бъдат включени дупките и всичко останало. От 2006 година такъв доклад не е внасян в Министерския съвет. А тези доклади трябва да бъдат публични. От тези доклади премиерът би трябвало да се запознава със ситуацията,

“а не от медиите да му се подсказва и той да импровизира управлението на системата за пътна безопасност, защото тази импровизация… довежда България… до вероятността да загинем от ПТП, два пъти и половина по-голяма, отколкото е средно за ЕС”.

Милчев напомни за проблема с пешеходните пътеки от края на миналата година, който трябваше да бъдерешен до края на февруари, но до днес такъв резултат не е обявен. Какво е установила проверката не е ясно, от прокуратурата няма отговор за нея. Вината не е нито у премиера, нито у прокурора – проблемът е системен, убеден е гостът на предаването.

Още от деня, БНТ1