Проектът на новия закон за движение по пътищата е заплаха за сигурността

ДО БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ

Българи!

На 02.05.2018 г. в град София, ул. „Искър” №4 „SOHO” от 10.00 часа, четиринадесет (14) неправителствини организации ще информират българския народ, чрез медиите за заплахите за сигурността, които са заложени в проектите на нов Закон за движение по пътищата, проект на Закон за пътните превозни средства и проект на Закон за водачи на моторни превозни средства. Ние изискваме незабавни действия от страна Министерски съвет за:

 

•        Да бъдат включени представители (експерти) на НПО в съставите на работните групи, за да се гарантира, че процесът ще приключи с продукт, най-точно отговарящ на обществените нужди;

•        Работата по изготвяне на текстове в проектозаконите да продължи до изчистването на всички противоречиви текстове.

•        Да бъде  публичен съставът на работната група, работила по списването на тези закони;

Днес, действителността по пътищата на България е такава и заради действащата системата за управление на безопасността за движение по пътищата. Ако искаме да променим фактите, задължително трябва да променим причините, които водят до тях. Чрез следващите си действия или бездействие българското правителство ще даде отговор на въпроса, разбира ли проблема и на чия страна е.  Ние от:

       Института за пътна безопасност

       Велоеволюция

       Спаси София

       Сдружение на българските професионални шофьори

       Мрежа за инициативи и решения

       Сдружение „Клуб Форд”

       Балкански институт за възстановяване и развитие

       Сдружение  „СЕГА”

       Обществен съвет за пътна безопасност

       Граждански комитет равни пред закона

       Българска асоциация за закрила на пациентите

       Движение за европейско развитие на българските железници и др.,

сме убедени, че правителството не е в състояние само да реши проблема. За това отговорно заявяваме на българското общество, ние знаем какво трябва да се направи и можем да го направим. Обръщаме се, чрез медиите не само в качеството на медии, а и на потърпевши от войната по пътищата в необходимостта за бързи и решителни действия.