Становище относно практика на Център Градска мобилност

Уважаеми г-н Терзиев,

 

Уважаеми Общински съветници,

 

СТАНОВИЩЕ

 

На Института за пътна безопасност

 

В Института за пътна безопасност постъпи информация за притеснителна практика на Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Въпреки наличието на юристи, които работят на трудов договор и правомощието на ЦГМ да поставя скоби, с което изпълнява функциите на административен орган, в случай на оспорване на действията на служителите на дружеството се използват услугите на външна адвокатска кантора.

 

Нашият екип извърши справка, която установи, че ЦГМ е имало практиката до 2023 година да се представлява от неговите юрисконсулти. Има множество съдебни актове, които го потвърждават.

 

Считаме, че използването на външна адвокатска кантора има за цел сплашване на гражданите и техните организации, за да не си търсят правата под страх, че размерът на разноските ще нахвърля 30 пъти този на поставената скоба. Съгласно действаща тарифа на Висшия адвокатски съвет, минималното възнаграждение по делата против Принудителни административни мерки, каквито са тези срещу поставените скоби, е в размер на 1000 лв. Освен вредна за гражданите, тази практика ощетява и бюджета на Дружеството, тъй като в случаите на отмяна на поставена скоба, ЦГМ няма правото да претендира възстановяване на сторените разноски. Също така, честа практика е при отмяна на поставена скоба, Дружеството да оспорва решението, с което в случай на повторна загуба, невъзстановимите разноски стават в размер на 2000 лв. Нашата проверка установи, че в повечето случаи на отмяна, Върховния административен съд се съобразява с първоинстанционното решение и потвърждава отмяната на скобата. По този начин с едно изгубено дело, ЦГМ губи 2000 лв. платени от него разноски и следва заплати още 2000 лв. разноски на жалбоподателя и се предоставя законовата възможност на последния да заведе дело за вреди, което по всяка вероятност ще бъде изгубено. Така вместо да се търси диалог с гражданите, един приход от 30 лв., се превръща в разход с минимален размер от поне 6000 лв.

 

За нашия екип е важно да се извърши одит на ЦГМ относно практиката му ненужно да възлага процесуално представителство и да се потърси отговорност от длъжностните лица, които в ущърб на гражданите и общината харчат нецелесъобразно нашите пари! На следващо място намираме за необходимо ЦГМ да предостави възможност на гражданите, които се считат за ощетени, да могат да подават възражение против действията на самия орган. Това ще доведе до намаляване на броя дела, както и подобряване на публичния образ на Дружеството, а и ще сведе до минимум загубените дела.

 

 

 

Екип на ИПБ.