УВАЖАЕМИ Г-Н ШИШКОВЕксперти на Института за пътна безопасност констатираха, че по АМ „Струма“ от гр. Перник до гр. Благоевград има повече от 60 участъка с увредени и опасно стърчащи мантинели. Липсата на поддръжка е до такава степен, че на определени места изкривените мантинели са обгърнати от гъста растителност, която не е почиствана от месеци. Констатирани са множество опасни неравности по магистралата, които представляват  непосредствена опасност за настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия. Най-голямото безумие е, че по магистралата е израснала гъста гора, която заема почти 12 километра по трасето. Наклонени знаци и лоша маркировка са допълващи белези, доказващи липсата на дори елементарно поддържане на АМ „Струма“. Въпреки уверенията на вашия предшественик Гроздан Караджов, че поддръжката е осигурена до края на месец септември е видно, че използването на АМ „Струма“ е с висок риск за настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия.

До този момент са разплатени десетки милиони лева за поддръжката на магистралите в България. Това означава, че са налице сериозни злоупотреби от страна на АПИ. Отговорността се носи от председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“ Тодор Василев, който бе назначен от бившия регионален министър Гроздан Караджов. Той носи и пряка отговорност за изготвяне на заданията, по които пътноподдържащите фирми извършват подръжката на републиканската пътна мрежа и носи пълната отговорност за извършване на контрола за състоянието на същата.

 

Проверки и на останалите автомагистрали показват подобни проблеми, това ни дава основание да се обърнем и към главния прокурор Иван Гешев да разпореди на окръжните прокуратури при всяко тежко ПТП да се назначава експертиза, която да изследва състоянието на пътя, а длъжностните лица да носят наказателна отговорност. Според нас председателя на АПИ Тодор Василев няма право да заема такива отговорни длъжности, тъй като с безотговорното си поведение води до повишаване броя на жертвите по пътищата на България.

 

ИПБ: ГОРА ИЗРАСНА ВЪРХУ АМ „СТРУМА“! КРИВИ МАНТИНЕЛИ И ПАДНАЛИ ЗНАЦИ ДОПЪЛВАТ ПЕЙЗАЖА ПО МАГИСТРАЛАТА

Институтът за пътна безопасност поиска незабано уволнение за шефа на АПИ

12 км гора израснала по пътното платно на АМ „Струма“
Увредени мантинели не се виждат от израсналата растителност

 

Институтът за пътна безопасност настоява председателя на АПИ Тодор Василев да бъде освободен и на негово място да се назначи доказан професионалист, който няма обвързаности с пътно строителните фирми.