На 07 септември от 11 часа в БТА Институтът за пътна безопасност организира среща с министъра на вътрешните работи г-н Демерджиев, министъра на регионалното развитие и благоустройството г-н Шишков и главния прокурор на Република България г-н Гешев. Срещата е първа по рода си и ще бъде продължена чрез серия от дискусии със заинтересованите страни.

На срещата бяха представени резултатите от предприетите действия за безопасност на движението по пътищата, както и последващи действия от страна на институциите.

Институтът за пътна безопасност направи предложения за указания до окръжните прокурори да се правят експертизи за съпричиняване на пътя в тежките катастрофи с жертви и ранени и съответно носене на наказателна отговорност от общините и Агенция „Пътна инфраструктура“.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че държавното обвинение ще разследва всички дефицити в пътния сектор и ще възлага експертизи на отговорните институции при тежък пътен инцидент.

За първи път в България се дава възможност за извънсистемен контрол върху работата на публичните институции чрез публично качване на всички възлагания от страна на АПИ на договорите за строеж и ремонт в страната. Това е първа стъпка към появата на контрол от гражданите спрямо институциите.

Институтът за пътна безопасност представи проекта “Мисия нула” за рязко намаляване на пътнотранспортния травматизъм в страната, чиято анотация може да прочетете в прикачения файл.

ИЗТЕГЛИ =>Мисия нула<=